Adnan Ötken
Antakya Osman Ötken Anadolu Lisesi /Hayırseverimiz Merhum Osman Ötken’in Oğlu
Adnan ÖTKEN
Öncelikle babanız okul yapımına nasıl karar verdiniz?
Adnan Bey: Okul yaşantısını çok zor şartlarda geçirdiğinde ve Antakya’yı çok sevdiğinden dolayı memleketinde hatırlanmak amacıyla bir eserinin olmasını istediğini biliyorum. Bu nedenle okul yaptırma işine girişti. Allaha şükür ki muvaffak oldu. Babam hayırsever olarak Antakya’ya ilk defa okul yaptıran kişilerden biridir.
Adnan Bey, sizin ya da eşinizin veya çocuklarınızın okulla iletişimi sürüyor mu, okula gidip geliyor musunuz?
Adnan Bey: Okulla iletişimim devam ediyor. Okula her gelişimde babamı rahmetle anıyor ve gurur duyuyorum. Darısı inşallah benim de başıma.
Adnan Bey çevrenizde sizden etkilenerek okul yaptıran ya da yaptırmak isteyen dostlarınıza, arkadaşlarınıza nasıl tavsiyelerde bulunursunuz? İmkânı olanlara neler söylemek istersiniz?
Okul yaptıran ilk hayırsever babamdı. Ardından arkadaşları ve dostları da geldi. Nizamettin-Hayrettin ÖZKAN kardeşler, GENÇAY’lar, Bedii SABUNCU vs. sayabilirim.
Okulda babanızın isminin yer alması nasıl bir duygu?
Bununla gurur ve ÅŸeref duyuyoruz.
Sayın Adnan Bey (Oğlu) Okulda ilk ders zili çalınca orada mıydınız? Neler hissettiniz? O anki anıları bizimle paylaşır mısınız?
Babamın gözlerinin dolduğunu çok hüzünlendiğini ve başarmanın verdiği mutluluğu gözlerinden anladım.
Adnan Bey okul yapımı ve inşaat işlemleri sırasında karşılaştığınız sorunlar oldu mu?
Bildiğim kadarı ile bürokratik engelleri aşarken bazı sıkıntılar yaşadık. Hatta ve hatta bu sıkıntılardan dolayı okulu burada değil de İstanbul’da yaptırmaya niyetlendi. Memleket sevgisi ağır bastı.
Öğrencilere, öğretmenlere ve gençlere neler tavsiye edersiniz?
Adnan Bey: Babam bana dürüst, çalışkan, vatanını ve milletini seven, uğruna her şeyi feda edecek bir kişi olmayı vasiyet etti. Ben de genç nesle aynı vasiyeti miras olarak bırakıyorum. Bu yoldan ayrılmamalarını diliyorum.
Gelecek yıllarda okul yaptırma, eğitim alanında hayırseverliğe devam etme gibi bir düşünceniz ve projeleriniz olacak mı?
Zamana bağlı olarak bazı projeler yapmak isteriz.
Adnan Bey: Okulun yapımında emeği geçen merhum ve merhumelere Allahtan rahmet, halen bu bayrağı taşıyan ve taşımalarına vesile olan her mevkideki kişilere saygı ve sevgilerimizi ÖTKEN ailesi olarak bir borç biliriz.
Hayırseverimizi Tanıyalım;
Osman Ötken; 1921 yılında Antakya’ da doğdu. Uzun çarşı ortasında Mahremiye Camisi odalarında 1930 yılına kadar eski harfle yazıyı öğrendi. 1933’te 3 sınıflık Habib-i Neccar Okulu’nu bitirdi. 1935'te Köprü İlkokulu’nu tamamladı. 1942 yılında Antakya erkek lisesinde orta, lise ve devlet olgunluk imtihanını kazandı.
1936–1937 yıllarında Hatay devleti tarafından Hatay’ ın kurtuluşu için safari köyünde mücadele verdi. Takdirname aldı ve 1943 yılında İstanbul’a gitti.Tıp Fakültesi'ni kazandı. Rahatsız olunca ayrıldı. Özel öğretmen olarak hayatını kazanmaya çalıştı. 1945'te ticari hayata atıldı. Ticareti ayakta giyilip, kauçuk ve plastikten yapılan çeşitli keten lastikler, çizmeler, botlar, terlikler, mest lastikleridir. Bunları toptan olarak bütün Türkiye’ye satmaktır. 1948'de Yedek Subay Okulu 28. dönem Nakliye Sınıfı Başçavuşluğu’nu yaptı. Genel Kurmay Başkanı Salih Omurtak tarafından kol saati ile ödüllendirildi. 1948 – 1949’da Erzurum Ilıca'da 25. Nakliye Alayında Takım Komutanlığı, Adli Subay Yardımcılığı, Tabldot Subaylığı görevlerinde bulundu. 1949 – 1985 yılları arasında ticari işlerime devam etti ve mesleği icabı İstanbul’da ve yurdumuzda tanındı. Evli ve bir erkek çocuk babasıdır. Okulun yapım masraflarını kendisi karşıladı. Bunun içinde üç yıl mücadele etti. Her sahada muvaffak olmasını üç esasa bağlamaktadır: “çalışmak - doğru olmak - sebat etmek”
Eğitim gönüllüsü Hayırsever ÖTKEN Ailesi’nin bir mensubu olan Adnan Bey’in eğitimle ilgili düşündükleri projelerle sevinirken, memleketimize, milletimize ve devletimize olan sevdalarının bütün hemşerilerimize emsal olması gerektiği inancındayız. Okulumuzu yaptıran Merhum Osman ÖTKEN’i de rahmet ve minnetle anıyoruz.
Bu kayýt 23/10/2014 23:03:58 tarihinde oluþturulmuþ ve 5048 kere ziyaret edilmiþ.
İlçelere Göre Hayırseverlerimiz