Abdullah ÅžehoÄŸlu
Antakya Şehoğlu İlköğretim Okulu / Hayırsever Aile Adına Abdullah Şehoğlu
Öncelikle okul yapımına nasıl karar verdiniz, okul yapım öyküsünden bahseder misiniz?
Okul yaptırma kararı aldığımızda dedem Abdullah Şehoğlu hayattaydı. Babam bu anlamda ikna etti. Bir okul, bir cami ve park yapımına karar verildi. Antakya merkez Emek mahallesindeki Milli Eğitim Müdürlüğünün tahsis ettiği araziye bu tesisler yapıldı. İlk olarak 1975 yılında 1 No’ lu gecekondu önleme bölgesinde beş 5 derslikli bir ilkokul yapıldı. Bütün giderler dedem, Abdullah Şehoğlu tarafından karşılandı. 1975-1976 yılında okulumuz hizmete girdi. Çevresinin yeni yerleşime açılıyor olması nedeni ile kısa zamanda bina yetersiz kaldı. 1. Binaya birleşik yedi derslik ek ilave yaptırarak okul toplam on iki derslik kapasitesine çıkarıldı. Bina 1980-1981 eğitim-öğretim yılında faaliyete girdi. Bir müddet sonra çevrenin tek okulu olan Şehoğlu İlköğretim Okulu hızla artan nüfus karşısında yine yetersiz kalmaya başladı. Bu durum okulun o zamanki müdürü Ali KAYLAK tarafından babam Kemal Şehoğlu’na iletildi ve babam, dokuz derslik, bir idare odasından ibaret olan üçüncü binayı yaptırdı. Böylece Şehoğlu İlköğretim Okulu 31.03.1987 yılından itibaren yirmi bir (21) derslik olarak hizmet vermeye başladı.
Abdullah Bey, sizin ya da eşinizin veya çocuklarınızın okulla iletişimi sürüyor mu, okula gidip geliyor musunuz, okulunuz şuan hangi aşamada bulunuyor?
Çok sık olmamakla beraber gidip geliyorum. İşlerim dolayısıyla okulla çok sık iletişim kuramıyorum. Babam rahmetli okulla çok ilgilenirdi.
Abdullah Bey çevrenizde sizden etkilenerek okul yaptıran ya da yaptırmak isteyen dostlarınıza, arkadaşlarınıza nasıl tavsiyelerde bulunursunuz, imkânı olanlara neler söylemek istersiniz?
Benim bildiğim bu anlamda bizden etkilenen olmadı. Ama adımıza okul yapıldığını gören başka hayırseverler mutlaka olmuştur. Çünkü birçok okul, hayırsever okulu bizimkinden sonra yapılmıştır.
Bir eğitim kurumu yapmak nasıl bir duygu, okulda ailenizin isminin yer alması nasıl bir duygu, bizimle paylaşır mısınız?
Büyük bir haz veriyor. Ben şahsen eğitimin önemini bilen, ülkenin kalkınması için mutlaka eğitimin gerekli olduğunu bilen birisiyim. Eğitimin evrensel ölçüde ve zihni açık vizyon sahibi insanların ülkelerinin kalkındıracağı gerçeğini görüyorum. Dünya görüşü, vizyonu olan lisan bilen her fikri dinleyebilen sorgulayabilen insanlar görmek en büyük arzumdur.
Okulun bittiği ve eğitim öğretime başladığı, ilk ders zili çaldığı gün orada bulunuz mu, o anki duygularınızı bizimle paylaşır mısınız?
Okulun açılış yıllarında çocuk yaştaydım. Yatılı öğrenci olarak Antakya dışındaydım. Babamın anılarında bazen anlattığı ve anlatırken keyif aldığını gözlerinden görürdüm.
Abdullah Bey okulun yapımı ve inşaat işlemleri sırasında babanızın karşılaştığı sorunlar olmuş mu?
Okulun yapımında her hangi bir engel yaşanmamış.
Öğrencilere, öğretmenlere ve gençlere neler tavsiye edersiniz?
Herkes hayatını kendi evi ölçüsünde yaşıyor. Ben bu anlamda kapıların açılması, sokağa çıkılması, okulların ev olarak görülmesi, yeni neslin maneviyatının olduğu bir gençlik ve nesil istiyorum. Yeni neslin vizyon sahibi, çağdaş ülkelerle aynı düzeyde rekabet edebilen, donanımlı insanlar olarak yetişmelerini; burada öğretmenlerin de aynı şekilde hareket etmelerini diliyorum.
Ailenizin okul yaptıran bir hayırsever olarak anılıyor olması, bizim de bu anlamda sizlerle buluşmamız sizlere nasıl bir duygu yaşatıyor, duygularınızı bizimle paylaşır mısınız?
Çocuklarım soyadımızın bulunduğu bir okul olduğunu görmekten mutlu oluyorlar. Bu anlamda dedelerini ve büyük dedelerini anarken gözleri parlıyor.
Gelecek yıllarda okul yaptırma, eğitim alanında hayırseverliğe devam etme gibi bir düşünceniz ve projeleriniz olacak mı?
Şuan işyerimde tarihi bir kütüphane oluşturmayı düşünüyorum. Aynı zamanda okulun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. Buna da devam edeceğim. Büyük projelerim henüz imkânlarım ölçüsünde yok ama inşallah ileride olur.
Abdullah Bey’in adını taşıdığı ve Hatay’ın Hayırseverlerinden olan dedesi Abdullah Şehoğlu’nu ve okulumuzu hiçbir zaman yalnız bırakmayan Abdullah Bey’in babası Kemal Şehoğlu’nu bir kez daha rahmet ve minnetle anarken Abdullah Bey’e de okulumuzu yalnız bırakmadığı ve röportaj ekibimize göstermiş olduğu yakın ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyoruz.
Bu kayýt 23/10/2014 21:33:03 tarihinde oluþturulmuþ ve 4965 kere ziyaret edilmiþ.
İlçelere Göre Hayırseverlerimiz