Dr. Suphi Sürmeli

Anasayfa / Hatay'ın Hayırseverleri / Samandağ >

Samandağ Şaban Kahil Sürmeli İlköğretim Okulu Hayırseverimiz Dr. Suphi Sürmeli
Suriye ve Hatay’ın Fransa Devleti’nin hâkimiyeti altında olduğu devirde Samandağ’da doğdum. Beş yaşında okula başladım, eğitim dili Fransızca idi ve benim için zordu. Hazırlık ve birinci sınıfı orada okudum. Hatay’ın Türkiye’ye ilhakından sonra Samandağ İlkokulu açılınca oraya taşındım. İlkokul eğitimimi bitirince, Samandağ’da ortaokul olmadığından ortaokulu Antakya’da okumak zorunda kaldım. O yıllarda Antakya – Samandağ yolu sadece dar bir patikadan ibaretti. Asfaltlanmamıştı ve hiç motorlu araç yoktu. Çocuk denilecek yaşta, Antakya’da tek başıma bir odada yaşamam gerekti. Haftalık yiyecek ve giyeceklerimin temini için Samandağ’a ayda iki-üç defa yürüyerek eşyalarım sırtımda gidip geliyordum. Çok iyi öğretmenlerim sayesinde okumayı sevdim. Çektiğim zorluklar, okuma ve basarîli olma hevesimi arttırdı. Orta ve lise eğitimini Antakya’da 1948’de yüksek notlarla bitirince, ayni yıl İstanbul Üniversitesi’nin Tıp Fakültesine başladım. Tip eğimini 1954 yılında bitirdim. Ondan hemen sonra yedek subay görevine başladım. Askerlik görevimi 1956 yılında tamamlayınca, Samandağ ilçesine döndüm. O sıralarda bir grup üniversite arkadaşım ABD’ ye ihtisas yapmak için gitmişti. Samandağ’da bir yıldan fazla kaldıktan sonara, ben de ihtisas için ABD’ ye gittim. Hiç İngilizce bilmiyordum. Önce İngilizce öğrendim ve gereken sınavları basarıyla verdikten sonra bir devlet hastanesinde iş aldım. New York’un saygın üniversitelerinden Columbia Üniversitesinin programında ihtisasımı yapma fırsatını buldum. İhtisasımı bitirip, diplomamı alarak Türkiye’ye döndüm. İki yıl kadar kaldım, şimdiki esimle tanıştım. Kısa bir sürede evlendik, çocuğumuz oldu. Tekrar Amerika’ ya dönünce, bir devlet hastanesinde iş buldum. İki yıl sonra, çok büyük ve çok meşhur özel bir hastanede çalışmaya başladım. Zamanla, hastanenin klinik direktörlüğüne, sonra da başhekimliğine yükseldim. Ayni zamanda, New York Üniversitesinin mıntıkadaki kampüsünde eğitim üyeliği görevine başladım. Tam kırk yıl doktorluk yaptıktan sonra 1996 yılında emekli oldum.
Eğitime Yaptığı Katkılar
Eğitim ve öğretime çok önem veren Dr. Sürmeli, 1976 yılında Samandağ Ortaokulu’na ek bir derslik ve Laboratuvar; Samandağ Lisesine 1 katlık derslik yaptırmış, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesine de hatırı sayılır maddi katkılarda bulunmuştur. En son da 1994 yılında doğup büyüdüğü Samandağ ilçesinde babasının adını taşıyan 12 derslikli “Şaban Kahil Sürmeli İlköğretim Okulu”nu yaptırmıştır.
Türk Kültürüne Katkılar
Dr. Suphi Sürmeli Amerikan Psikiyatri Cemiyetinin ödülünü almış olup, Amerika’da “yabancılara getirilen zorunlu vatandaşlık yasasının” iptalini kendisi sağlamıştır. Sürmeli Ailesi Amerika’da çeşitli kültürel ve sosyal etkinliklere katılmış ve Türk Kültürüne yarar sağlamıştır.
Böylesine iyilik dolu yardımsever insanların var olduğunu bilmek, bugün için bizlere güç veriyor ve geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor…

Bu kayýt 24/10/2014 15:59:40 tarihinde oluþturulmuþ ve 4346 kere ziyaret edilmiþ.

İlçelere Göre Hayırseverlerimiz

AntakyaArsuzÄ°skenderunBelen
PayasDörtyolErzinHassa
KırıkhanYayladağıAltınözüDefne
KumluSamandağReyhanlı