Dr. Yusuf Ä°zzettin Cilli

Anasayfa / Hatay'ın Hayırseverleri / Samandağ >

Samandağ Doktor Alaeddin Cilli İ.O. – Tekebaşı Zeynel Abidin Cilli İ.O.
Hayırseverimiz Dr. Yusuf İzzettin Cilli
Okul yaptırmaya nasıl karar verdiniz? Neden okul yaptırmak istediniz? Bu süreçte unutamayacağınız bir anınız oldu mu?
Mezuniyetime yakın bir dönemde rahmetli babam ani bir rahatsızlık sonucu vefat etti. Samandağındaki ilk doktordu. 40 yıl hizmet etti Samandağ’a. Anısını hatırasını yaşatmak için bir şeyler yapmak istedik. Çeşitli araştırmalar yaptık, o zamanlar da Vali Yener Rakıcıoğlu idi. Yardımcı oldu, kısmet oldu, okul yaptırdık.
Okulla iletişiminiz sürüyor mu? Okula gidip geliyor musunuz? Okulu gördüğünüzde neler hissediyorsunuz?
İletişimimiz 10 yıldır devam ediyor. Yılda birkaç kere okulla iletişim kurup gerekli katkıları sağlıyoruz. İdare ile irtibat halinde ve birlikte çalışıyoruz. Okula her baktığımda ilk günkü bir heyecan duyuyor ve şükür ediyorum.
Sizden etkilenerek okul yaptıran oldu mu ya da okul yaptırmayı tavsiye ettiğiniz oldu mu? Mesela bağış konusunda imkânı olanlara neler söylemek istersiniz?
Buradaki ilk hayırseverim. Bizden etkilenenler mutlaka olmuştur. Ön ayak olmuşumdur. Yaptırdığımız okulun inşaatı devam ederken yeni girişimciler oldu. Bizim okul 2002’de bitti. Suphi Beyluni adına okul yaptırmak için gelip fikrimi aldılar ve sonra da Jan Suphi Beyluni lisesini yaptırdılar.
Teyzemin vasiyeti idi, vefatından sonra, Tekebaşı Beldesi’ne vasiyeti üzerine Zeynel Abidin Cilli İlköğretim Okulu’nu yaptırdık.
Okul yaptırmayı kesinlikle tavsiye ederim, ettim de, çünkü inanılmaz bir haz veriyor böyle şeyler, her önünden geçtiğimde, hele ki öğrencilerini görünce çok mutlu oluyorum. İleride imkânlarım müsait olursa tekrar bir okul yaptırmayı da düşünürüm.
Bir eğitim kurumunda babanızın adınızı görmeniz sizde nasıl bir duygu uyandırıyor?
Rahmetlinin Samandağ’a inanılmaz bir emeği var. 1950 yılından 1986’ya kadar 7 gün 24 saat Samandağ’ın hekimiydi. Bu yer kendi muayenehanesidir. Hastaları bekletmeyi hiç sevmezdi. Teklif edilmedikçe hastalardan para almazdı. Günde 100-150 hastaya bakardı. Bunu yaşatmak için okul yapmıştık. Bundan dolayı çok gururlu ve mutluyum.
Okulda ilk ders zili çaldığında, açılışta neler hissettiniz?
Açılışta o dönemin valisi Abdulkadir Sarı vardı. Kaymakamımız Sayın Salim Çapar vardı. Birkaç okulun açılışı aynı gündü. Güzel bir gündü. Açılış sırasında okul eğitim-öğretime açıktı zaten. Eğitim-Öğretimin başlamasından 1-2 ay sonra resmi açılışı yaptık.

Okul yapımı sırasında karşılaştığınız sorunlar oldu mu? ‘Şöyle olsaydı daha iyi olurdu.’ dediğiniz bir şeyler var mı?
Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Her şey zamanında oldu. Bazı ufak tefek aksaklıklar oldu ama genel anlamda sorunsuzdu. Hazır beton yeni yeni uygulanıyordu. Hazır beton tercih ettik. Sadece temele 520 metreküp beton döküldü. Deprem bölgesinde olduğumuz için her şeyin sağlam olmasını istedik. Müteahhit işi değil, en iyi şekilde yapmak istedik ve öyle yaptık.
Öğrencilere, öğretmenlere ya da gençlere iletmek istediğiniz mesajınız var mı?
Günümüzde eğitimi aksatacak TV., İnternet, oyun gibi dış uyarıcılar çok. Çocuklar ilk önce okuma hedefine ulaşsınlar. Ders kitapları dışında da okusunlar. Rahmetli de çok kitap okurdu ve severdi. Çocuklarımızın bol bol kitap okuyarak başka yönlere sapmadan memlekete faydalı bireyler haline gelmesini isterim. Özellikle alkol, uyuşturucu, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalarını isterim.
Okulla ilgili başka projeler üretmek ister misiniz ya da yeni bir okul daha yaptırmayı düşünür müsünüz?
İleride eğer şartlar oluşursa, eğitime daha da fazla katkı yapmayı düşünürüm.
M.K.Ü. kurucu üyesiyim. Üniversitenin Samandağ’a yüksekokul kazandırma projesi vardı ama maalesef olmadı. Ancak yine de şartları zorlayıp farklı katkılarımız olacaktır.
İmkânı olanların imkânları dâhilinde eğitime katkı olarak okul yaptırmalarını isterim. Bazı insanlarımız maalesef çok yanaşmıyorlar, onları bu sürece katmamız gerektiğini düşünüyorum. Her şeyin başı sağlıktır ama eğitim de sağlık kadar önemlidir.
Hayırseverimizi tanıyalım;
Dr. Yusuf İzzettin Cilli, 1964’te Antakya’ da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Samandağ’ da tamamlamıştır. Yüksek öğrenimini 1990 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde bitirmiştir.
15 yıldır Samandağ ilçesinde Doktor olarak çalışmasının yanı sıra Sağlık Grup Başkanlığı görevini de yürütmektedir. Tekebaşı Beldesinde yaptırdığı Zeynelabidin Cilli İlköğretim okulundan başka İlçe merkezinde Dr. Alâeddin Cilli İlköğretim Okulu’nu da yaptırmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.
Eğitime karşı duyarlı, ülkesine, milletine faydalı hayırsever insanların toplumumuzdaki varlığını hissetmek bir kez daha geleceğe umutla bakmamızı sağlamıştır. Hayırseverimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.

Bu kayýt 24/10/2014 15:09:23 tarihinde oluþturulmuþ ve 3785 kere ziyaret edilmiþ.

İlçelere Göre Hayırseverlerimiz

AntakyaArsuzÄ°skenderunBelen
PayasDörtyolErzinHassa
KırıkhanYayladağıAltınözüDefne
KumluSamandağReyhanlı