Cemil Ördek ve Eşi, Cemile Ördek Adına Oğlu Sadık Ördek Ve Torunu Arif Bey, Yusuf Kuş ve Kızı Nahide Hanım, Şekip Kuş ve Oğlu Cevdet Bey

Anasayfa / Hatay'ın Hayırseverleri / Antakya >

Koçören Naciye Tınaztepe İlköğretim Okulu /Arsa Bağışlayan Hayırseverlerimiz:
Cemil Ördek ve Eşi, Cemile Ördek Adına Oğlu Sadık Ördek Ve Torunu Arif Bey, Yusuf Kuş ve Kızı Nahide Hanım, Şekip Kuş ve Oğlu Cevdet Bey
Öncelikle okul yapımı için arsa bağışına nasıl karar verdiniz?
Cemil Bey: Köyümüzdeki diğer okul yukarı mahallede yapılmıştı ve bize çok uzaktı. Çocuklarımız gidip gelmekte çok zorlanıyordu. Yağmurlu ve rüzgarlı günlerde ıslanıyorlar üşüyorlardı. Bu sebeple bize yakın bir yerde bir okul daha yapılmasını istemiştik. Ancak yer olmadığından okul yapmak zordu. İşte bu sebep bizi arsa bağışlamaya sürükledi. Arsamızı bağışlayarak okul yapılmasına katkı sunduk.
Sadık Bey: Annem müşterek olan arsamızı okul yeri olarak bağışlayacağında kendisine destek olduk. Annem 1913 doğumlu. Okuma yazma bilmez. Çocuklarımız okul olmadığı için uzak yerlere gitmek zorunda kalıyordu. Arsayı annem ve ortakları bağışladı. Hayırseverimiz de okulu yaptı.
Şekip Bey: Ben köyümün muhtarı ve köy halkına bir okul yapılması fikrimi söyledim. Önce kendi arsamızın uygun olmayacağını düşünüyordum. Ancak muhtar ve köy heyeti bizim arsamızın uygun olduğunu söyleyince arsamızı bağışladık.
Yusuf Bey: Köyümüz üç mahalleden oluşmakta. Köyümüzde uygun bir yerde okul olmadığından öğrencilerimiz mağdur olmaktaydı. Uygun bir yer olduğunda çocuklarımız uzak yerlere yürüyerek gitmeyeceklerdi. Bu amaçla kardeşim oğlu Şekip KUŞ, Cemil ÖRDEK ve Cemile ÖRDEK ile müşterek olan arsamızı bağışlamayı uygun gördük.

Okulla iletişiminiz sürüyor mu, okula gidip geliyor musunuz?
Cemil Bey: Okula zaman zaman uğruyorum. Müdür Beyle ve Öğretmenlerle görüşüyorum. Torunlarım aynı okulda öğrenim görüyor. Onları okulda cıvıl cıvıl görmekten son derece mutluyum… Okulu her gördüğümüzde hayırlı bir iş yaptığımızı daha iyi anlıyorum.
Sadık Bey: Okula çok sık olmasa da uğruyorum. Oğlum Arif ÖRDEK çok sık gidip gelir. Okul bahçesindeki Atatürk büstünü de kendisi yaptırmıştır.
Şekip Bey: Okula gidp geliyorum. Okul müdürü, öğretmen ve öğrencilerle görüşüyorum. Öğrencileri gördükçe çok memnun oluyorum. Köy halkı da oldukça memnun... Herkesten Allah razı olsun cümlesini duymak gurur veriyor.
Yusuf Bey: Ben sık sık uğrayamıyorum. Çocuklarım gidip geliyor.
Çevrenizde sizden etkilenerek okul yaptıran ya da yaptırmak isteyen oldu mu, imkânı olanlara neler söylemek istersiniz?
Cemil Bey: Hayırseverlik manevi bir duygudur. Dünya malından vazgeçmek biraz zor olsa gerek. Bu anlamda çevremde böyle şahıslara rastlamadım. Ne zaman ki eğitime önem verilir ve hayırseverler yarışırsa o zaman geleceğimizi kazanmış olacağız.
Sadık Bey: Annemi arsa bağışlama hususunda biraz zorladık. Ancak çok iyi bir iş yaptığımızı biliyor ve bunun gururunu yaşıyoruz. Çevremizdeki akrabalarımız ve komşularımız da bizi desteklediler.
Şekip Bey: Yakınlarım, öncelikle çocuklarım ve akrabalarım bizlere yardımcı oldular. Bu süreçte mutlaka etkilenmişlerdir. Arsanın büyük hissesi bana aitti. Çocuklarım şirketleri adına arsanın imar ve ifraz işlerini maddi olarak üstlendiler. Bizler ailece eğitim alanında hizmet vermekten gurur duyuyoruz.
Yusuf Bey: Komşularımızla yaptığımız sohbetlerde iyi bir hayır işi yaptığımızı söylüyorlar. Ancak çevremizde bizden etkilenip bağış yapan yada okul yaptıran birileri olmadı.
Bir eğitim kurumuna bağışta bulunmak nasıl bir duygu?
Cemil Bey : Bu olay hayatıma bedel olan bir duygu… Hayırsever olmak çok güzel… Okulu gördükçe gözlerim doluyor.
Sadık Bey: Okulumuz hayırseverimiz Naciye TINAZTEPE adına yapıldı. Ancak arsa olarak yerini biz bağışladık. Ortak bir hayır yapmış olduk. Okul adının bize ait olması önemli değil. Önemli olan bir hayır işi yapmış olmamız.
Şekip Bey : Okulun arsa sahibiyiz. Her ne kadar ismimiz okul tabelasında yer almasa da arsamızda okulun yer alması bizi gururlandırıyor. Önemli olan isim değildir. Biz elimizden geldiği kadar bu alanda hizmet yapmaya devam edeceğiz.
Yusuf Bey: Okul kendi adımı taşımıyor. Ancak adımızı taşıması da önemli değil. Biz arsasını bağışladık ve bu yolda bir tuğla koyduğumuzu düşünüyoruz. İnşallah ileride maddi durumumuz nispetinde yine hayırlar yapmaya çalışacağız.
Okulda ilk ders zili çalınca neler hissettiniz, o anki anıları bizimle paylaşır mısınız?
Cemil Bey: Okul tamamlanıp açılacağı gün orada bulundum. Sayın Valimiz ve diğer misafirlerimiz açılışa katıldılar. Gözlerim doldu, anlatırken bile heyecanlanıyorum. Çocukları cıvıl cıvıl görmekten gurur duyuyorum.
Arif Bey:Okulun açılışına ailemizi temsilen ben katıldım. Şuan bile o heyecanı yaşıyorum. Tarifi imkansız bir duygu bu. İnşallah herkes bu duyguyu tadar. Ailemiz adına babaannem adına gurur duyuyorum.
Şekip Bey: İlimizin tüm mülki amirleri ve daire amirleri ile birlikte açılış günü okuldaydım. O an çok heyecanlandım. Hala heyecanlanıyorum. Köyümüz halkının gözlerindeki sevinci ve heyecanı görünce daha da heyecanlandım. Sevincim iki kat arttı.
Yusuf Kuş:Okulun açılış töreninde bulunamadım. Ancak 23 Nisan Bayramı törenlerine katılıyorum. Öğrencileri cıvıl cıvıl oynarken gördüğümde çok hoşuma gidiyor.
Arsa bağışı ve devir işlemleri sırasında karşılaştığınız sorunlar oldu mu?
Cemil Bey: Arsa bağışı devri ve protokoller sırasında her hangi bir sorun yaşamadık. Hayır işine adanmış olduğumuz için herkes bizlere yardımcı oldu.
Sadık Bey: Arsa bağışımız işlemlerinde hiçbir sorun yaşamadık. Köy halkı, köyümüz muhtarı ve ilgili memurlar ve amirler bize son derece yardımcı oldular.
Şekip Kuş: Arsamızın bağışı işlemlerinde hiç bir sorun yaşamadık. Herkes elinden geldiğince yardımcı oldu. Her gün okulun yapımı ve çevre düzenlemesinde inşaat bitinceye kadar orada bulundum. Çocuklarım ve ben okul aile birliklerinde aktif olarak görev alıyoruz. Şu an okulun isteklerini karşılamaya çalışıyoruz.
Yusuf Kuş: Köyümüz muhtarı ve tüm köy halkı bu anlamda bize yardımcı oldular. Okulu arsamıza yaptıran hayırseverlerde çok yardımcı oldular. Herhangi bir sorun yaşamadık. İlk günden itibaren köy halkının bize bakışını ve desteğini hissettik.
Öğrencilere, öğretmenlere ve gençlere neler tavsiye edersiniz?
Cemil Bey: Öğrencilere tek söyleyeceğim okumaktır. Bizler zamanında okul olmadığından okuyamadık. Ancak şimdi imkânlar çok iyi. Okumalarını tabii ki isterim.
Sadık Bey: Köyümüzde ilk olarak 1960 yılında okul açıldı. Şimdi imkanlar çok daha iyi. Tüm öğrenciler servisle okula gidiyor. Yemek veriliyor. Kitaplar dağıtılıyor. Onların yapacağı tek şey; “okumak, faydalı bir vatandaş ve insan olmak”
Şekip Bey: Öğrencilere kesinlikle okumalarını öneriyorum. Biz köyden şehre yürüyerek gidip gelerek okuyamadık. Torunlarımın ve öğrencilerin öncelikle okuması iyi bir vatandaş, iyi bir insan olmalarını istiyorum.
Yusuf Bey: Ben Şimdiki İnönü İlköğretim Okulu’na 7 km. yol yürüyerek 3. Sınıfa kadar okudum. Köyümüzde okulun olmaması bizim eğitimimizi etkiledi. Şimdiki öğrencilerin öğrenim görmesini istiyorum. Şimdi imkânlar çok iyi. Kitaplar dağıtılıyor. Her yerde okul ve öğretmen var. Öğrenciler yapacağı tek şey okumak olmalı.
Sizler hayırseverlerimizin aile fertleri olarak neler hissetiniz?
Cemil Bey’in Eşi: Arsayı bağışlaması için beyime tavsiye ettim ve bağışlamasını söyledim. Çocuklarımız için iyi bir şey yaptığımızı düşünüyoruz ve mutluyuz.
Arif Bey: Babaannem adına çok seviniyorum. İyi bir hayır işi yaptığımızı düşünüyorum.
Sadık Bey: Annem adına çok seviniyorum. Onun hayırsever olarak adını yaşatmak güzel bir duygu.
Cevdet Bey: Babamın böyle bir hayır işinde yer almasından gurur duyuyorum. Ben de Hacı Ali Nurlu Lisesi Okul Aile Birliğinde görev yapıyorum. Eğitime elimizden geldiğince destek oluyoruz. Olmaya da devam edeceğiz. Bu bizin prensibimiz ve asli görevimiz olacaktır.
Nahide Hanım: Babamın okul yeri bağışlayacağını öğrendiğimde çok mutlu oldum. Ailece bu fikrin hayata geçirilmesi anlamında babamıza manevi olarak desteğimizi esirgemedik. Keşke imkânlarımız daha iyi olsa da okul da yaptırabilsek. Çok güzel bir duygu bu…
Gelecek yıllarda okul yaptırma, eğitim alanında hayırseverliğe devam etme gibi bir düşünceniz ve projeleriniz olacak mı?
Yusuf Bey: İmkânlarımız ölçüsünde ben, çocuklarım, torunlarım hepimizin bu uğurda hayırsever olmalarını Devletimiz için ne gerekiyorsa yapmamız gerektiğine inanıyorum ve istiyorum.
Arif Bey: İmkânlarımız ölçüsünde hayır işi yapmak istiyoruz. Özellikle eğitim alanında hayır işi yapmak önceliğimiz olacaktır.
Şekip Bey: Başta köyümüz olmak üzere ihtiyaç duyulan her yerde gücümüz, maddi imkânımız nispetinde yardım yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Her yıl okulun boyanmasını karşılıyorum. Şahsım ve çocuklarım imkânlar ölçüsünde yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnşallah okul yaptırmak ta kısmet olur.
Cemil Bey: İmkânlarım olsa yeni bir okul veya eğitim tesisi yaptırmak isterim. Adımın yaşatılmasını çok isterim. Ama maddi durumum şu an buna müsait değil.
Eğitim yolunda tek yürek olan ve okulumuz için arsa bağışında bulunan Kuş ve Ördek ailesine sonsuz teşekkürler…





.







Bu kayýt 23/10/2014 22:45:26 tarihinde oluþturulmuþ ve 2350 kere ziyaret edilmiþ.

İlçelere Göre Hayırseverlerimiz

AntakyaArsuzÄ°skenderunBelen
PayasDörtyolErzinHassa
KırıkhanYayladağıAltınözüDefne
KumluSamandağReyhanlı