İhsan Bahadırlı
İskenderun Dr Gani Bahadırlı İlköğretim Okulu / Hayırseverimiz Sayın İhsan Bahadırlı
Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?
İhsan Bahadırlı olarak, Bahadırlı Ailesi’nin bir ferdi, Türkmen aşireti Bahadırlıların mensubuyum. 1923’te Hatay Reyhanlı Zobahöyük Köyünde doğdum. İlkokulu Reyhanlı’da okudum. Ortaokul yalnız Antakya’da olduğu için ortaokula burada başladım. Antakya’da okurken Türkiye Cumhuriyeti’nin lütfu olarak Hatay’da yoksul ailelerin çocuklarından bir grup olarak parasız yatılı okutmak için Maraş’a davet edildik. Maraş’ta ortaokulu bitirdim. Liseye Diyarbakır Lisesinde başladım. Lise son sınıfta İstanbul Kabataş lisesine gittim. Buradan 1943’ te mezun oldum. Olgunluk sınavını verdim. 1943’te Kimya Mühendisi olarak mezun oldum. O sıralarda tahsile uygun iş bulmak çok zor olduğu için bir süre çiftçilik yaptım. Ondan sonra Alpullu Şeker fabrikasında İşletme Mühendisi olarak 1954’te görev aldım.
Askerdeki kardeşimin ölümünden sonra babamın da ölmesiyle, tek erkek çocuk kalmam sebebiyle fabrikadaki işimi bırakıp Hatay’a döndüm. Burada çiftçiliğe devam ettim. 1957’de İskenderun Gübre Fabrikaları T.A.Ş.’de İşletme Mühendisi olarak vazife aldım. 1975’te emekli oldum.
Okul yaptırmaya nasıl karar verdiniz, neden okul yaptırmak istediniz?
Okul yaptıranları görüyor, takdir ediyordum. 1994’te tek oğlumu trafik kazasında kaybedince, bu acıyla neye mal olacağını düşünmeden okul yaptırmaya eşimle birlikte karar verdik.
Okul yaptırmaya karar verdiğiniz süreçte unutamadığınız bir anınız var mı?
Tüm imkânlarımızı harcayarak bu okulu yaptırmaya çok azimli idik. Gücümüzün yetemeyeceğini eşime söylediğimde, eşim “Gerekirse benim her şeyimi sat okulu yap.” dediğini dün gibi hatırlıyorum. Bu duygularla okulu yapmaya başladık. Neticede gayemize ulaştık.
Okula gidip geliyor musunuz, okulu ve öğrencileri görünce neler hissediyorsunuz?
Okulun içinden çıkmıyorum. Bir maaşlı gibi sağlığım elverdikçe her gün mesai yapmaya çalışıyorum. Yani her zaman okuldayım. Oğlumdan torunlarım kalmadı. Öğrencileri torunlarım olarak görmekteyim. Her yıl 300 öğrenci geliyor, 300 öğrenci mezun oluyor. Okulda yaklaşık 2000 torunumun olması beni ayakta tutuyor ve mutlu ediyor.
Sizden etkilenerek okul yaptıran oldu mu?
Etkilenenler çok oldu ama yaptıranları hatırlamıyorum. Yaptıranlar daha çok işletme sahipleri vergi mükellefleri oldukları için vergi masrafını düşürmek için okul yaptırdıklarını biliyorum. Bu işi ideal bir gaye için yapanları görmüyor ve duymuyorum. Okul yaptıranlar sadece tabela asmaya geliyor bir daha uğramıyorlar. Oysa okula her konuda destek olmaları gerekiyor.
Biz bu konuda menfi düşünmüyor ve sizin gibi bir birinden değerli nice hayırseverimizle gurur duyuyoruz. Okul yaptırmayı tavsiye ettiğiniz oldu mu?
İnsanın içinde gelmediği sürece tavsiyenin hiçbir değeri yok. Bana bu konuda gelenlere bu işin çok keyifli ve mutluluk verici olduğunu söylüyorum. Buna rağmen bundan etkilenip işe başlayanlar maalesef olmadı.
Bağış konusunda imkânı olanlara neler söylemek istersiniz?
Eğitime harcanan her para kutsal bir çalışma olur. Bu tavsiyede bulunuyorum ama ne kadar geçerli olur bilemiyorum.
Okulda ilk ders zili çalındığında, açılışta neler hissettiniz?
Okulun açılış döneminde çocuğumuzu kaybetmenin acısı içinde olmamıza rağmen sanki oğlumuzun düğününe gelmişler gibi misafirlerimizi karşıladık. Onlara; “Oğlumuzun düğününe hoş geldiniz!” dedik. Gözyaşları içinde acı günü yaşayarak okulumuzun açılışını yaptık.
Okul yapımı sırasında karşılaştığınız sorunlar oldu mu? “Şöyle olsaydı, böyle olsaydı daha iyi olurdu.” dediğiniz bir şeyler var mı?
O sıralarda çok sıkıntımız olmadı. Devletin ileri gelenleri bana çok yardımcı oldular ve alkış tuttular ama projeler çok eski olduğu için uygulamalarda zorluklar yaşadık. Şantiye şefimle birebir çalışarak projeleri güncelleştirmeye çalıştık. Nihayet okulumuzu bitirmeyi başardık.
Öğrencilere, öğretmenlere ya da gençlere iletmek istediğiniz mesajınız var mı?
Herkes görevini en iyi şekilde yapmalı. İyi insan, iyi vatandaş yetiştirmeli. Mesaiye maaşa bakarak çalışmasını ayarlamamalı. En iyi olması için öğrencilerin çok çalışmaları, çok çaba göstermeleri gerekiyor. Öğrenciler bilinçli olmalı, öğretmenleri dinlemeli. Bu sistemde bilen de geçiyor bilmeyen de… Bilmeyenler topluma bela oluyor. Bilenle bilmeyeni ayırmak gerekiyor.
Okulla ilgili başka projeler üretmek istiyor musunuz? Yeni projeler üretiyor musunuz?
İmkânlarım kısıtlı olduğu için okulumun ihtiyaçlarından bazılarına zor yetişiyorum. Ben her ay Milli Piyango biletleri alıyorum. Çıkarsa en son projeyle mükemmel bir okul yaptırmayı istiyorum. Okulda eğitimin daha iyi olması için imkânlarım elverdiği sürece katkılarımı devam ettirmeye çalışıyorum. Beden Eğitimi hocalarının önerisiyle bahçede açık havada gösterileri sunmak için bir sahne yaptırdık. Beden Eğitimi hocalarının çalışmalarını daha iyi yapmaları için çalışma odası ve soyunma odaları yaptırdık. Kışın sıcakta yazın soğukta Beden Eğitimi derslerini daha iyi yapmaları için İhsan Bahadırlı Spor Salonu yaptırdım. Tiyatro ve müzik öğretmenlerinin yaptıkları çalışmalarla iştahlanıp, onların faaliyetlerini daha rahat yapacakları İlhan Bahadırlı Gösteri ve Dinleti Salonu yaptırdım. Okul Aile Birliği ve bazı hayırsever velilerin katkılarıyla salonun içi döşendi ve tiyatro sahnesi yapıldı.
Aile Birliğinin rahat çalışması için bir Aile Birliği odası yaptırdım.
Yeni bir okul daha yaptırmak ister misiniz?
Yeni okul yaptırmak isterim tabi ki… İmkanın olsa seve seve çok güzel bir okul yaptırırdım.
Hayır yaptıranlara Allah gayret versin. Yaptırmış olanlar da yaptırdıklarına sahip çıkarak katkılarının devam ettirmelerini istiyorum.
Sizinle sohbet etmek çok keyifliydi…
Çok teşekkür ederim.
Okulu yaptırmakla yetinmeyen, okulla iletişimini sürdürerek okula hayırda bulunmaya devam eden Hayırseverimiz İhsan Bey’e teşekkürlerimizi sunarken, okulumuzun adını taşıdığı Merhum Gani Bahadırlı’yı rahmet ve minnetle anıyoruz.
Bu kayýt 27/10/2014 02:31:13 tarihinde oluþturulmuþ ve 5259 kere ziyaret edilmiþ.
İlçelere Göre Hayırseverlerimiz