NeÅŸet MursaloÄŸlu
İskenderun Şemsettin Mursaloğlu Lisesi / Hayırseverimiz Neşet Mursaloğlu
Okul yaptırmaya nasıl karar verdiniz, neden okul yaptırmak istediniz bu süreçte unutmayacağınız bir anınız oldu mu?
Milli Eğitim’e katkıda bulunmanın bir görev olduğunu düşünen rahmetli babam, Şemsettin Mursaloğlu bu niyetle bir okul yaptırmaya karar verdiğini bizlere açıklamıştı. 1987’de vuku bulan ani ölümü nedeniyle arzusunu maalesef yerine getiremeden aramızdan ayrıldı. Ben ve kız kardeşlerim babamızın gerçekleştiremediği bu hayrı vasiyet addederek hem babamızın hayalini gerçekleştirmiş olmanın hem de azıcık da olsa eğitim seferberliğine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşamış olduk.
Bir ilginç anı;
Okula arsa olarak yeni yerine taşınmış olan hapishanenin yerini seçmiştik. Bazı arkadaşlarım “Bir okul açmak bir hapishane kapatmaktır, bak işte siz de tam bunu yaptınız” iltifatına, “ Keşke öyle olsa, baksanıza daha büyüğü yapıldı, bu ülke de hapishanelerin eğitimle kapatabilir ama bunu için kat edecek daha çok yolumuz var dediğimi hatırlıyorum.
Okulla iletişiminiz sürüyor mu, okula gidip geliyor musunuz , okulu gördüğünüz de neler hissediyorsunuz?
Önceleri sık olan iletişimimin son senelerde seyrekleştiğini itiraf etmek durumundayım. Bunda çocuklarımın tahsili dolayısı ile sık gittiğim Ankara ile işlerimin giderek yoğunlaştığı Kumlu arasında gidiş gelişlerimin artmasının payı olduğu kadar yaptırmış olduğumuz okulun idareci ve hocaları sayesinde en üst seviyeye getirilen milli eğitim kalitesinin Milli Eğitim’in politikası gereği olduğunu öğrendiğimiz birtakım mahalli uygulamalar sonucunda aniden alt seviyelere düşmüş olmasının da payı olduğunu düşünüyorum. Dileğim hocalarımızın sayesinde okulun en eski seviyesini en kısa zamanda geri yakalaması.
Sizden etkilenerek okul yaptıran oldu mu ya da okul yaptırmayı tavsiye ettiğiniz oldu mu, mesela bağış konusunda imkânı olanlara neler söylemek istersiniz?
Okul yaptıran vatandaşlarımızın sayısını giderek arttığını görüyoruz. Doğaldır ki her okul yaptıranın diğerlerini teşvik edici bir rolü olmuştur. Bunu şu veya bu kişinin etkisinden ziyade bunun bir görev olduğu şuurunun giderek yerleşmesine katkı olarak görmek daha doğrudur. Bağış yapmak isteyenlere Milli Eğitim’e yapılabilecek bağışın sadece hayır değil, aynı zamanda en isabetli yatırım olduğunu söylemek isterim.
Bir eğitim kurumunda kendi adınızı görmeniz sizde nasıl bir duygu uyandırıyor?
Hem kendi fikri olduğu için hem de İskenderun belediye başkanı olarak 3 dönem boyunca vermiş olduğu hizmetlerin anısını yaşatmak amacı ile okula rahmetli babamızın ismini verdik. Eğitim gibi en önemli bir hizmetin verildiği bir binada onun ismini görmek elbette bizler için son derece gurur verici.
Okulda ilk ders zili çaldığında, açılışta ne hissettiniz?
Okulun eğitime açıldığı ilk gün o güne kadar çabaların yorgunluğunun ve yaptığımız harcamaların külfetinin yerini bir anda büyük bir mutluluk ve huzurun aldığını söyleyebilirim.
Okul yapımı sırasında karşılaştığınız sorunlar oldu mu, “şöyle olsaydı böyle olsaydı daha iyi olurdu.” dediğiniz bir şeyler var mı?
Çok şükür en ufak bir sorun veya bir zorluk yaşamadık. Tek kaygımız okul sahamızın öğrencilerin ihtiyacını karşılayacak spor tesislerine elverişli olmamasıydı.
Öğrencilere öğretmenlere ya da gençlere iletmek istediğiniz mesajınız var mı?
Öğretmen arkadaşlara benim sadece okulun duvarlarını yaptığımı ama esas okulu okul yapan onlar olduğunu, bunun için hepimizin onlara ebediyen müteşekkir olduğumuzu söylemek isterim. Öğrencilerimize de bugün okudukları sıralarda yarın kardeşleri hatta bir gün kendi çocuklarının okuyacağını bundan dolayı kendilerine sunulan bu mekanları en temiz şekil de kullanmaları ve korumaları gerektiğini hatırlatmak isterim.
Hayırseverimizi tanıyalım;
Neşet Mursaloğlu, 27.12.1950 yılında Reyhanlı’da doğdu. İlkokulu İstanbul’da okudu. Orta eğitimini İsviçre’de Lozan’ da tamamladı. İsviçre’nin Fribourg Üniversitesinde Hukuk Fakültesini bitirdi. Bir müddet yurt dışında çalıştıktan sonra askerliğini yapmak üzere Türkiye’ye döndü.
Okulumuz hayırsever Neşet MURSALOĞLU tarafından daha önce İskenderun’da belediye başkanlığı yapmış olan babası Şemsettin MURSALOĞLU adına yaptırılmış olup 1994 yılında hizmete girmiştir.
Hemen ardından babası Şemsettin Mursaloğlu’nun Reyhanlı’daki arazilerinde çiftçilik faaliyetlerini devraldı. 1983’te Fatma Mursaloğlu ile evlendi. Şu anda üç kız çocuğu babasıdır. Halen çeşitli sosyal faaliyetlerinin yanı sıra Reyhanlı’daki aile çiftliğinde çalışmaya devam etmektedir.
Okulumuzun Tarihçesi;
Okulumuza adı verilen merhum Şemsettin Mursaloğlu anısına oğlu Neşet Mursaloğlu, 1992 yılının aralık ayında okulun temeli atılmıştır. 1992-1993-1994 yıllarında inşaat devam etmiş ve Ekim 1994’de İç İşleri Bakanımız Sayın Nahit menteşe, Hatay milletvekilleri ve protokolün katılımı ile okulumuz eğitim ve öğretime açılmıştır.
İlk temel atıldığında okul iki katlı ilköğretim okulu olarak yapımına başlanmış daha sonra ikinci katın kaba inşaatı bittiğinde bir kat daha çıkarılmasının iyi olacağı düşünülerek inşaat halindeyken üçüncü kata devam edilmiştir.
İnşaatın son bitimi Ağustos 1994 tarihidir. İnşaatın bitiminden sonra ilköğretim okulu olarak yapılan bina ilçemizin liseye olan ihtiyacı da düşünülerek liseye dönüştürülmüştür.
Okul inşaatına başlamadan önce okulun yeri Adalet Bakanlığı’na bağlı hapishane idi. Hapishane 29.11.1988 tarihinde tahliye olmuştur. Daha öncesi, İlçe Jandarma daha da önce han olarak okulun yeri kullanılmıştır. Bu nedenle; ‘Bir okul açmak, bin hapishane kapatmaktır.’ sözünü kendimize rehber edindik.
Okulumuzun adını taşıdığı ve okulumuzun yapımına vesile olan Şemsettin Mursaloğlu;
1914’te Reyhanlı’da doğmuştur. Reyhanlı Aşiretinden Mürselzâde Neşet Bey’in oğludur. Henüz on yaşındayken babasını kaybettiğinden genç yaşta hayat mücadelesine atılmış, Hatay davasında aktif rol almış,bu yüzden Fransızlar tarafından daha on dokuz yaşındayken uzun süre hapsedilmiştir.İlhaktan sonra Reyhanlı Belediye Başkanlığı’na seçilmiş (1940) bir süre sonra yakalandığı verem hastalığının tedavisi için İsviçre’ye gitmek üzere bu görevi bırakmak zorunda kalmıştır.Dönüşünde siyasi yaşamına devam etmiştir,sırasıyla; Parti Başkanlığı (1946) İskenderun Belediye Başkanlığı (1950) Hatay Millet Vekilliği (1954) İskenderun Belediye Başkanlığı (1957) İskenderun Belediye Başkanlığı (1963) Hatay Millet Vekilliği (1965) Görevlerini ifa etmiş. 1969’da siyasi hayatını noktalamıştır. Bu tarihten sonra en büyük özelliği olan insan ve insan sevgisi ile sosyal ve kültürel faaliyetlerine devam etmiş, çeşitli hayır faaliyetlerinin yanı sıra ailesinin tarihini ve hayatını kaleme almıştır. Memlekete en büyük hizmetin eğitim seferberliğine katkıda bulunmak olduğu düşüncesiyle bir okul yaptırma hazırlıklarına başlamışken 1987’de elim bir trafik kazası sonucunda vefat etmiştir bu arzusu daha sonra oğlu Neşet Mursaloğlu tarafından yerine getirilmiştir.
Takdiri Ve Takdimi Ãœzere Allah Rahmet Eylesin!
Eğitime katkıda bulunmayı bir vazife olarak gören ve bu amaçla da okul yaptırmak isteyen merhum Şemsettin Mursaloğlu’nun isteğini yerine getirerek iyi bir evlat olmanın en güzel örneğini bize sunan ayrıca eğitime desteğini hiçbir alanda esirgemeyen saygıdeğer hayırseverimiz Neşet Mursaloğlu’na teşekkürlerimizi sunuyoruz…
Bu kayýt 27/10/2014 16:35:45 tarihinde oluþturulmuþ ve 4086 kere ziyaret edilmiþ.
İlçelere Göre Hayırseverlerimiz