Fadi Sayek

Anasayfa / Hatay'ın Hayırseverleri / İskenderun >

İskenderun Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi - Abdullah Sayek Lisesi / Hayırseverimiz Fadi Sayek
İskenderun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak; okulumuz bünyesine bağışladığınız ek binamız için kısa bir röportaj yapmak amacıyla beraberiz öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?
Adım, Fadi SAYEK. 1965 İskenderun doğumluyum. Mithat Paşa İlköğretim Okulundan mezunum. Galatasaray Lisesinden 1984 sensinde mezun oldum daha sonra Marmara Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldum ve daha sonra İskenderun’a geri döndüm. Burada çalışmaya başladım. Babamın işleri vardı zaten; ona yardımcı olmak için İskenderun’a döndüm.
Okul yaptırmaya nasıl karar verdiniz, neden okul yaptırmak istediniz?
Şimdi bu şehir bize her şeyimizi veriyor. Çok güzel bir şehrimiz var. Öğretmenlerimiz canları pahasına doğuda eğitim veriyor, askerlerimiz canları pahasına bu ülkeyi koruyor; bu okulu yaptırmak bizim için bir çeşit vefa borcu gibi bir şey. Tabii ki okul yaptırmanın keyfi bir başkadır. Bu başka bir şey de olabilirdi; ama okul bir aydınlanma sebebidir. Bu bir yol, bu yolun içinde biz de yer almak isteriz. Böyle bir işe Allah’ın izniyle vesile olup imza attık.
Sizden etkilenerek okul yaptıracağını düşündüğünüz kişiler olur mu sizce? Bir eğitim kurumunda adınızı görmek size neler hissettirir?
Elbette olacaktır. Gurur duyarım. Dün sürpriz bir telefon aldım. Okulumuzu kim yaptı diye merak etmişler. Dediğim gibi babam hakikaten bizi biz yapan bir insandır. Dürüst ticareti iyi yapan ona da bir vefa borcumuz var. Onun adını yaşatmak, bizim için de güzel olacaktır.
Okul yapımı sırasında karşılaştığınız zorluklar oldu mu?
Mutlaka oldu. Bizim müteahhit ile birçok şeyde değişiklik yapıldı. Tabii bu bir matematiksel hesaptır. Ne kadara mal oluyor? Elimden geldiğince en iyisini yapmaya çalıştım. Müteahhidimiz de; bu konuda bizimle birlikte özverili davrandı bence. Güzel, pırıl pırıl bir eser oldu.
Öğrenci ve öğretmenlerimize iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Şöyle söyleyeyim; bizim eğitim sistemimiz ezbere dayalı. Ben de bu sistemin içinden geçtim. Umuyorum ki yaratıcılığın daha çok ortaya çıkacağı bir eğitim sistemi uygulanır. Bu hususta gençler ve öğretmenler arasında sevgiye ve saygıya dayalı bir ilişki ortaya çıkar. Bence öyle bir eğitim sistemi çok daha verimli olur.
Okul ile ilgili başka projeleriniz var mı? Bir şey eklemek ister misiniz?
Bahsettiğimiz gibi; her şey hesaba dayalı ümit ediyorum ki daha birçok şeyler yapabileyim. İmkânım el verdikçe, bu konuda seve seve katkıda bulunabilirim.

Abdullah SayekÂ’i
21.03.1934 tarihinde İskenderun'da doğan Abdullah Sayek, Lübnan'da "Collège de la Sagesse" te İlkokulu, liseyi ise "Sacre Coeur"de okudu. Daha sonra gene Lübnan'da "Académie Libanaise des Beaux Arts"’dan Yüksek Mimarlık diplomasını aldı. Evli üç çocuk babası Abdullah Sayek  burada yedi sene çalıştıktan sonra, 1965 yılında  İskenderun'a yalnız olan babası Kozma Sayek'in yanına, işlerinde yardımcı olmak için döndü. Halen ziraat işleri, akaryakıt ticareti  ve inşaat sektöründe faaliyetleri devam etmektedir. Bu güne kadar elinden geldiği kadar hayır işlerinde bulunmuştur. Bunlardan başlıcaları;
Selahattin Alanya İlkokulu’nun arsa bağışı, Meydan Mahallesindeki Cami’nin Arsası, Madenli Belediyesi’nin arsası, Akçalı Beldesinde  Sağlık Ocağı’nın Arsası, Arsuz Belediyesi’nin arsası, şu anda 2750 m2 kapalı alana haiz huzurevi ile arsası, kısmen
karşıladığı 32 derslikli okulun inşaatı sürmektedir.

Yaşadığı şehre hizmet etmeyi borç bilen ve bu anlamda eğitime destek olan, okul yaptırmaktan mutluluk duyan saygıdeğer hayırseverimiz Abdulah SAYEK ve Fadi SAYEK’e sonsuz teşekkürler…

Bu kayýt 27/10/2014 02:02:23 tarihinde oluþturulmuþ ve 4758 kere ziyaret edilmiþ.

İlçelere Göre Hayırseverlerimiz

AntakyaArsuzÄ°skenderunBelen
PayasDörtyolErzinHassa
KırıkhanYayladağıAltınözüDefne
KumluSamandağReyhanlı