Bu sayfada Fidanlar Çınarların İzinde Projesi kapsamında gerçekleştirilen 1. Dede Korkut Ödülünde il derecesine girmeye hak kazanan öğrenciler için tertiplenen Konya-Bursa-Çanakkale-Tekirdağ-İstanbul Gezisinin ayrıntıları fotoğraflarıyla birlikte yer almaktadır.
|
FİDANLAR, ÇINARLARIN İZİNDE
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen kurumumuz projesi kapsamında gerçekleştirilen 1. Dede Korkut Ödülü Halk Edebiyatı Yarışması için ilimiz genelindeki liseler yarıştı. İlk yediye giren okulların öğretmen ve öğrencilerini kapsayan Konya-Bursa-Çanakkale-İstanbul Gezi faaliyeti tamamlandı.
Geziye 20 öğrenci 10 öğretmen ve 1 öğretim üyesi katılım gösterdi.
Konya Gezisi
Gezi boyunca eğitici bilgiler alan genç yazarlar, 25 Ekim akşamı yola çıktılar. Gezi kafilesinin ilk durağı Konya Meram Bağları oldu.
26 Ekim Sabahı burada olan ve önce doğal ortamda dinlenen genç yazarlar, ardından Mevlana Müzesi'ne hareket etti. Mevlananın hoşgörü kültürünü yakinen tanıyan genç yazarlar aynı zamanda civarda bulunan Alâeddin Tepesini de gören genç yazarlar, burada Selçuklu kültürünü tanıdılar.
Konya gezisine rehberlik eden Öğretmen Mustafa Kahye Konya'da Yaşam konulu bir sunum gerçekleştirdikten sonra Proje Müellifi Öğretmen Ahmet ŞANAL Konya Tarihi ile ilgili bilgiler verdi.
Ardından Konya Akşehir'de Konya'nın meşhur "Etli Ekmek" lezzetini tadan genç yazarlar , Akşehirde Gülmece Parkını ve Nasreddin Hocayı ziyaret ettiler.
Bursa Gezisi
Aynı gün Bursaya geçen gezi kafilesine burada T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı kokartlı rehberlerinden Kaya Bey eşlik etti. Kaya Beyden Osmanlı Kültürü, Tarihi ve Mimari yapısı ile ilgili bilgiler verdi.
Bursada ilk durak Ulu Camii ve Kapalıçarşı ile birlikte çarşı civarındaki tarihi yerler oldu. Ardından bir akşam yemeği sonrasında otele ıstırahata çekilen genç yazarlar ve öğretmenleri ertesi gün yani 27 Ekimde güzel bir Bursa kahvaltısında bir araya geldiler. Kahvaltı ardından Emir Sultanı ziyaret eden kafile, aynı zamanda civardaki tarihi yerleri ve Bursa evlerini de gezdiler. Aynı muhitte bulunan Zeki Mürenin kabrini de gezen genç yazarlar sonra Bursa Tophaneye doğru yol aldılar.
Osmanlı Devletine ad veren Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazinin türbesi ile birlikte Çelebi Mehmeti de ziyaret eden kafile Yeşil Türbe yanında 1. Murat ve Yıldırım Beyazıd da dahil olmak üzere birçok Osmanlı Yöneticisini de ziyaret ettiler. Bursada İnkaya denilen bölgedeki bir zamanlar merhum sanatçı Barış Mançonun programlarını yaptığı, Osmanlı ile yaşıt olduğu rivayet edilen tarihi çınar ağacı altında bir araya geldiler.
Çanakkale Gezisi
Çanakkaleye 27 Ekim günü akşama doğru varan kafileyi burada duygu yüklü sunumlarıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı kokartlı rehberlerinden Erdoğan Bey eşlik etti. Adeta Çanakkaleyi dramatik sunumları ile yaşatan ve kendi ifadesi ile zaten Çanakkale anlatılmaz yaşanılması lazım olan yerdir. Diyen rehberi gözyaşları içinde dinleyen genç yazarların ilk durağı Çanakkale Deniz Savaşı Müzesi idi.
Müze ardından Troy Filminde kullanılan Truva maketini ve etraftaki mitolojik maketleri rehber eşliğinde izleyen kafile Çanakkalede akşam yemeği öncesi sahilde yürüyüş yaptılar. Akşam yemeği ile birlikte otele ıstırahata çekilen kafile, ertesi gün yani 28 Ekim sabahın ilk ışıkları ile kahvaltıda buluşarak. 07.00 vapuru ile Eceabata geçti.
Tek tek şehitlikleri gezen genç yazarlar ziyaretlerine özellikle sembolik olmayan hakikaten mezar yeri belli olan Soğanlı Deredeki orijinal hali bozulmamış şehitlik ve onun gerçek öyküsü ile başladılar. 57. Alay Şehitliği, Seyyit Onbaşıyı, Yahya Çavuşu, tabyalarını, 27. Alay Şehitliği ve daha nice şehitlikle birlikte Çanakkale Şehitler anıtını gezen genç yazarlar hemşerileri Hataylı dedelerinin şehitliklerini de gezmeyi ihmal etmediler.
Akşam ancak 16.00 gibi Çanakkalede adeta canlarından bir parça bırakarak şehitlerin kanlarıyla sulayarak adeta bir cennet bahçesine çevirdiği, ulvi mekandan istemeden ayrılmak zorunda kaldılar.
Tekirdağ Bolayır (Namık Kemal ve Rumeli Fatihi Süleyman Şah) Ziyareti
İstanbul öncesi son durak yeri olan Namık Kemalin kabrinin de bulunduğu Rumeli Fatihi Süleyman Şahın türbesini ziyaret eden genç yazarlar buranın türbedarı yaşlı bir dedenin yöreyi anlatan renkli, hayat dolu sohbetine doyamadan İstanbula hareket ettiler.
İstanbul Gezisi
Çanakkaledeki yoğun tempo üzerine ve her saniyesi dolu dolu yaşanmasına rağmen saatlerin yetmediği Çanakkale gezisinin planlanan süreden daha fazla sürmesi gezi kafilesinin ancak 28 Ekim Akşamı İstanbula varabilmesini sağladı. Böylelikle sanatçı Kutsinin söyleşisine yetişemeyen geziciler akşam yemeği ile buruk bir şekilde İstanbul gezisine başlamış olsalar da ertesi günün heyecanı ile ıstırahata çekildiler.
İstanbul gezisine iki kıtayı kapsayan bu koca şehrin büyük Fatihini anarak başlayan kafile rehber Kaya Beyin farklı sunumu ile ücretsiz Panorama İstanbul gezisine katıldı. Ardından Sultanahmet meydanını, Dolmabahçe Sarayını, Sultan Ahmet Camiini, Ayasofya civarını gezen genç yazarlar. 29 Ekim kutlamalarını da İstanbulda yaşamış oldular. İstanbul gezisi ile noktalanan gezi programı ertesinde Hataya dönüş yolculuğu başladı. Hatay Erol Bilecik Endüstri Meslek Lisesinin şiir dinletisi ve her öğretmenin, öğrencinin duygu ve düşüncelerini paylaştıkları otobüs programı ile gezi noktalandı.
Proje Faaliyetleri Devam Ediyor
Ünlü sanatçı, Ahmet Yenilmezin tiyatro gösterimleri, genç yazarlarının kitaplarının yayınlanması, bu kitaplarla ilgili genç yazarların imza günü söyleşisi gibi önemli etkinlikler ve ödül törenleri ile Fidanlar Çınarların İzinde Projesi devam ediyor.
Şimdi Sırada Hatay Halk Edebiyatı Yarışmasının ilk yedisi arasındaki sıralamasının açıklanması le ilgili Seçici Kurul Çalışmaları vardır. 1. Dede Korkut Ödülünün sahibini bulacağı bu çalışmanın neticesi proje internet sitesinden ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün internet sitesinden yayınlanacaktır.
Detaylı Bilgi İçin : www.hatayarge.com.tr
|