Ahmet SANAL

Anasayfa / Hakkımızda >

Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapan Ahmet ŞANAL, 1 Ocak 1986 yılında Hatay’ın Yayladağı ilçesinde doğdu. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Eğitim hayatı;


İlkokulu Hatay İlkokulunda, ortaokulu Hatay Anadolu İmam Hatip Lisesinde, liseyi Hatay Nihal Turgut Anlar Anadolu Öğretmen Lisesinde tamamladı. Halen Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalında Doktora yapan Ahmet Şanal; 2003-2007 yılları arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünde, 2013-2017 yılları arasında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde okudu.

İlk Yüksek Lisansını 2013-2016 yılları arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalında tezli olarak tamamladı. "Ders Kitabı Olarak Z-Kitap Kullanımının Okuduğunu Anlamaya Etkisi” üzerine hazırladığı tez ile Z-Kitabın ve ilgili elektronik içeriklerin tablet/bilgisayarlarla derslerde kullanımının ortaokuldaki çocukların okuduğunu anlamalarına etkisini araştırıp deneysel uygulamalarla bulguları literatüre kazandırdı.

Yabancılara Türkçe Öğretimi ile ilgili de aynı üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesinde ayrıca eğitim alan Ahmet ŞANAL, aynı yıllar arasında ikinci Yüksek Lisans öğrenimini de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Eğitim Yönetimi Planlaması Teftişi ve Ekonomisi alanında tamamladı.

2013 yılında Malta’nın St Julians kentinde bulunan EF (Education First) Uluslararası Dil Merkezinde İngilizce eğitim aldı.


Meslek hayatı;


2007 yılından itibaren meslek hayatına atılan Ahmet ŞANAL, sırasıyla Antakya Dursunlu Gazi İlköğretim Okulu ve Antakya Şehoğlu İlköğretim Okulunda Türkçe Öğretmeni olarak, Antakya Halk Eğitim Merkezinde ise Tiyatro ve Drama kurs öğretmeni olarak görev yaptı.

2008 yılında Amasya İl Jandarma Komutanlığında vatani görevini kısa dönem Jandarma Onbaşı olarak ifa eden ŞANAL, askeri eğitimlerde gösterdiği gayret ve başarı dolayısıyla dönemin Amasya Valisi tarafından 29 Ekim Resepsiyonuna tüm askerleri temsilen davet edildi ve vatani görevini 2009 yılında takdirname ile tamamladı.

Vatani görevi ardından iş hayatına kaldığı yerden devam eden Ahmet ŞANAL, 2009 yılında Antakya Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğünde Özel Kalem personeli olarak, 2010-2011 yılları arasında da Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğünde Bakanlık Müşaviri olarak görev yaptı. Bu görevinden kendi isteği üzerine ayrılarak 2011 yılında yeniden Milli Eğitim camiasına dönen ŞANAL, 2011-2020 yılları arasında Antakya ilçesinde muhtelif okullarda Türkçe Öğretmeni ve Eğitim Yöneticisi olarak, Altınözü ilçesinde de Toprakhisar İmam Hatip Ortaokulunda Okul Müdürü olarak, İl Milli Eğitim Müdürlüğünde de proje koordinatörü olarak görev aldı. 2018-2022 yılları arasında ise Antakya  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yaptı.


Bilimsel çalışmaları;


2019 yılında Ankara’da UKDA tarafından Türk Dil Kurumu, TİKA, Hacettepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, TÜRKSOY gibi saygın kurum ve kuruluşların desteği ile Prof. Dr. Haluk Dursun anısına tertiplenen Türk Kültürü Dil-Coğrafya-Tarih adlı sempozyum kapsamında, "Teknopedagojinin Türkçe Eğitimine Yansıması” adlı Sözlü bildirisini sundu.

2020 Ekim ayında TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu, Yunus Emre Enstitüsü, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve TÜRKSOY işbirliği ile Gazi Üniversitesince Gazi Meclisin (TBMM) Açılışının 100. Yılı anısına gerçekleştirilen "XII. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumunda”  "Edebi Eserlerin B1 Düzeyine Uyarlanmasında Ayaşlı ve Kiracıları Romanı Örneği” adlı sözlü bildiriyi sundu.

2020 yılı Aralık ayında Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi’nde "Kral Şakir Serisinden "Mor Bir Fil Gördüm Sanki” Adlı Çocuk Kitabının Çocuğa Görelik Açısından İncelenmesi” isimli makalesi yayımlandı.


Eğitim çalışmaları;


Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yaptığı yıllarda birçok hizmet içi eğitim faaliyetinde de, gerek kursiyer gerekse de eğitmen olarak bulunan ŞANAL, aynı zamanda Özel Yeteneklilerin Eğitiminde de Eğitici Formatör olarak görev yapmaktadır.

2020 yılında 14-17 Ocak’ta Lüksemburg Ulusal Ajansı(SNJ) tarafından Lüksemburg’da düzenlenen "Youth work in the digital era” adlı konferans kapsamındaki çeşitli atölye çalışmalarında (workshop), çalışma ziyaretlerinde (Marienthal Media Factory-Study Visit), panel, proje fuarı/sergisi ve çeşitli eğitim uygulamalarında yer aldı. Bu kapsamda "I Lost Her” adlı bir kısa film yapımında başrol oyuncusu olarak yer aldı. Aynı yıl 20-24 Ocak 2020 tarihleri arasında da İtalya’nın Başkenti Roma’da Mülteciler ve Göçmenlerin Okul Kültürüne Uyumu konulu eğitime katıldı.

Bu eğitim çalışmaları kapsamında birçok yerel, ulusal ve uluslararası projeye imza attı.

Projelerinden başlıcaları;

Otizmliler İçin Fitness Salonu ve Müzik Odası (GPDP-2020-1). Birlikte Barış İçin (Erasmus KA1), Zeytin Dalı Okuma Evi ve Sanat Atölyesi (GPDP-2018/2), 15 Temmuz Defne Kültür Evi (PRODES 2018/1), Minik Vecihiler Hürkuş Oluyor (SODES 2017), Aydınlığa Giden Lokomotif (AB IPA İKG Pro), Otizmli Çocukların Sosyal ve Kültürel Yönden Desteklenmesi (GPDP 2014/2), Bana Habib’i Neccar’ı Anlatır mısın? (GPDP 2014/1), Doğalgaz Tesisatında Yeni Yöntemler ve Yenilikçi Yaklaşımlar (SODES 2017), Hatay Mangala Şenliği (AB UA 2014 Eylem 1.2.), Fidanlar Çınarların İzinde (GPDP 2013), Kırsalda Tiyatro (AB UA 2012 Eylem 1.2.), 2013 ve 2012 Hatay Tiyatro Şenliği, Hatay’ın Hayırseverleri, 2013 Hatay Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı vb.

Aldığı Ödüller;

Proje Müellifi ve/veya Koordinatörü olarak ortaya koyduğu bu ve bu gibi çalışma ve eserleriyle 2013 yılında dönemin Hatay Valisi tarafından, 2019 yılında Antakya Kaymakamı tarafından Başarı Belgesi ile ödüllendirildi.

2020 yılında özellikle COVID-19 salgının önlenmesinde Vefa Sosyal Destek grubu ve filyasyon ekibindeki çalışmaları dolayısıyla dönemin Antakya Kaymakamı tarafından yeniden Başarı Belgesi ile ödüllendirilerek aynı yıl Üstün Başarı Belgesi almaya hak kazandı ve dönemin Hatay Valisi tarafından da Ödül Belgesi almaya layık görüldü.

2013 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI tarafından Türk Dünyası Kültür Başkenti, 81 İl 81 Öğretmen etkinliklerine davet edilen ŞANAL, aynı şekilde proje ve eserleri dolayısıyla 2015 yılında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın verdiği 24 Kasım Resepsiyonu’na davet edildi.


Sivil toplum çalışmaları;


Üniversite hayatından itibaren sivil toplum çalışmalarında da bulunan ŞANAL, Türkiye Ulusal Öğrenci Konseyi 5. Dönem Yönetim Kurulu üyeliği, MKÜ Öğrenci Konseyi Başkanlığı, Türk Dil Topluluğu (TÜDİT) ve Okuma Gönüllüleri Topluluğu (OKUT) Kurucu üyelik ve Başkanlık görevlerinde bulundu. Halen, Hatay Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Derneği (ARGE Der) Başkanlığını yürütmekte olan ŞANAL, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Hatay Şubesi Yönetim Kurulu üyesi olarak Sivil Toplum çalışmalarına devam etmektedir.


Edebi eserleri;


Araştırmacı Yazar kimliği ile de bilinen ŞANAL, çeşitli dergi ve kitaplarda yazar ve editör olarak da yer almış ve aylık, ulusal olarak yayınlanan Kültür Ajanda dergisinde de uzun yıllar düzenli olarak yazarlık yapmıştır.

Edebi alana önemli eserler kazandıran ŞANAL, ilk eserini 2005 yılında Sultan Alparslan ve Malazgirt konulu "Eskimeyen Çağrı” adlı Uzun Metrajlı Film Senaryosu ile ortaya koydu.

2006 Yılında "Gök Kızıla Çalınca…” adlı bir Roman ile edebiyatseverlerin huzuruna çıkan ŞANAL, 2007 yılında üniversite arkadaşlarıyla birlikte "Bir Hilal Uğruna” adlı oyunu yazıp oynadı.  2009 yılında da "Bir Destan Dillenirse...” adlı Tiyatro oyununu kaleme alarak yine bu oyunda da hem yönetmen olarak oyunun sahneye hazırlanmasına katkı sağladı, hem de "Yozgatlı Şehit Orhan” karakteri ile oyuncu olarak da seyircilerin huzuruna çıktı.

2009 yılında "Uygarlığın Eskimeyen Adı HATAY” adlı bir Tarih Araştırma kitabı yayınlayan ŞANAL’ın bu kitabındaki "Tarihin Eskitemediği Memleket Antakya”  adlı bölüm, Antakya Belediye Başkanlığı tarafından İngilizce’ye çevrilerek şehrin tanıtımı için Türkçe ve İngilizce iki nüsha halinde bastırılıp kısa adı EMITT Fuarı olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında Antakya Belediyesince ücretsiz olarak dağıtıldı.

2011 Yılında "Ezineli Yahya Çavuş ve 10. Bölük 1. Takım” adlı Piyesi bizzat kaleme alan Ahmet ŞANAL, "Bana Habib Neccar’ı Anlatır mısın?” adlı tiyatroyu da Tiyatrocu Ömer TUNCER ile birlikte kaleme aldı. 

Film ve Kitap Eleştirmenliği de yapan ŞANAL’ın birçok dizi ve sinema filmi ile ilgili yazısı ve kitap incelemeleri bulunmaktadır.

Bu kayt 17/09/2014 10:43:58 tarihinde oluturulmu ve 7275 kere ziyaret edilmi.

Proje Sitelerimiz

Aydınlığa Giden Lokomotif ProjesiSuriyeli Çocuklar İçin Türkçe Konuşma Ağırlıklı Anasınıfı ProjesiMinik Vecihiler Hürkuş Oluyor Projesiİyi Örnekler Sitesi
Değerler EğitimiCemil Meriç YılıZeytin Dalı Okuma Evi ve Sanat AtölyesiOtizmli Çocukların Sosyal ve Sportif Yönden Desteklenmesi Projesi
Osmanlı Türkçesi ÖğreniyorumHatay'ın HayırseverleriSağlıklı Nesil, Sağlıklı GelecekBana Habib-i Neccar’ı Anlatır Mısın?
Ekmeğini Taştan Çıkaran GençlerMesleki Eğitim SitesiKırsalda Tiyatro ProjesiHatay Mangala Şenliği
Fidanlar Çınarların İzindeYahya Kemal Beyatlı Yılı